وسواس فکری - عملی
علمی-اجتماعی
یک شنبه 11 فروردين 1392برچسب:, :: 1:30 ::  نويسنده : شمیلا سیامکی

احتمال ابتلا به وسواس در هر فردي وجود دارد. حتي بعضي چهره هاي مشهور و محبوب هم در جهان ديده مي شوند كه از اين اختلال رنج مي برند.

، وسواس، يك اختلال رفتاري است كه مي تواند زيرمجموعه هاي متعددي داشته باشد. اين اختلال در هر فرد مي تواند با توجه به يك موضوع خود را نشان دهد اما معمولاً وسواس ها مربوط مي شوند به تميزي و پاكيزگي، شستشو، شمارش بيش از حد، چك كردن زياد، تكرار برخي عادات، جمع كردن اشيا يا احتكار كردن آنها و... اما اين اختلال بيشتر از هر چيز ديگري در پاكيزگي و تميز كردن بيش از حد، خود را نشان مي دهد. وسواس تميزي، اختلال رفتاري اي است كه بيشتر خانم ها درگير آن مي شوند. برخي خانم ها تصور مي كنند سطوح منزل و خانه، پر از ميكروب هاي خطرناك است كه به راحتي مي توانند سبب بيمار شدن كودكان شوند، از اين رو براي تميز كردن اين ميكروب ها از صبح مشغول نظافت هستند و شايد تا شب چندين مرتبه وسايل خانه و سطوح را تميز كنند و بشويند.

احتمال ابتلا به وسواس در هر فردي وجود دارد. حتي بعضي چهره هاي مشهور و محبوب هم در جهان ديده مي شوند كه از اين اختلال رنج مي برند. اين اختلال معمولاً در سنين بزرگسالي خود را نشان مي دهد، مرد و زن نمي شناسد و هر كسي مي تواند درگير آن شود. لازم است بدانيد كه وسواس، يك بيماري نيست و افرادي كه وسواس دارند، از يك بيماري رنج نمي برند. وسواس يك اختلال در نحوه رفتار افراد است. افراد مبتلا به اين اختلال از روي فكر و منطق رفتار نمي كنند. اين اختلال مي تواند از والدين به فرزندان نيز سرايت كند و در آينده، آنها را نيز درگير كند. وسواس معمولاً با افسردگي همراه مي شود، زيرا اين اختلال رفتاري مي تواند باعث بروز علائم افسردگي در فرد شود.

هر چي مي سابم تميز نمي شه!

همان طور كه گفتيم مهمترين نوع وسواس، تميزي و پاكيزگي است كه زنان بيشتر از مردان درگير آن مي شوند. افراد مبتلا به وسواس با گذشت زمان دچار استرس و ضعف اعصاب مي شوند زيرا تكرار عادات نادرستي مثل شستن مرتب دست ها، موها، لباس ها، ملحفه ها، كف منزل، آشپزخانه و هر چيزي كه در زندگي روزمره با آن روبرو هستند، منجر به بروز خشم و عصبانيت مي شود. اين افراد هميشه نگران آلودگي هستند و ترس از آلوده شدن دارند، در صورتي كه اين ترس كاملاً غير منطقي و توجيه ناپذير است. اما اين بيماري باعث مي شود تا كم كم از اجتماع دور شوند و به انسان هاي منزوي و افسرده اي تبديل شوند. آنها حتي از رفت و آمد با ديگران پرهيز مي كنند زيرا نمي خواهند ورود افراد ديگر به منزل شان، باعث آلوده شدن محيط خانه آنها شود. حتي با اين وسواس، فرزند و همسر خود را نيز آزار مي دهند و آنها را نيز از معاشرت با ديگران دور نگه مي دارند.

وسواس ناشي از اضطراب

اگر فردي احساس كرد كه به يكي از اختلالات وسواسي دچار شده است، به عنوان اولين قدم بايد به پزشك مراجعه كند. صحبت با پزشك، اطلاعات كاملي از وضعيت بيمار به دكتر مي دهد و پزشك قادر خواهد بود مشكل را ريشه يابي كند زيرا گاهي منشاء وسواس؛ خشم و اضطراب و گاهي افسردگي است. در اين مواقع، وقتي علت شناسايي شد پزشك براي بيمار دارو تجويز خواهد كرد يا شما را نزديك روانپزشك خواهد فرستاد. گاهي لازم است همراه با مشاوره يا مراجعه به كلينيك هاي روانپزشكي به طور همزمان از درمان هاي دارويي نيز كمك بگيريد.

خودتان دست به كار شويد

براي خلاص شدن از شر وسواس، بايد اول از خود شروع كنيد و تغييراتي را در رفتارتان ايجاد كنيد. همان طور كه گفته شد، اگر اين اختلال برطرف نشود مي تواند ناراحتي هاي ديگري از جمله افسردگي براي فرد مبتلا ايجاد كند. به استثناي درمان هاي دارويي، با چند راهكار كوچك و ساده نيز مي توانيد از شر اين وسواس براي هميشه خلاص شويد.

فقط كافي است كه همت كنيد و از اين روش ها استفاده كنيد:

آرامش را تجربه كنيد:

مطالعه روي افراد وسواسي نشان مي دهد كه اكثر آنها از استرس و اضطراب رنج مي برند و اين افراط، منجر به ضعف اعصاب آنها مي شود. بنابراين كم كم به يك فرد عصبي تبديل مي شوند. اين افراد به دليل اينكه دائماً در حال تميز كردن محيط اطراف خود هستند، استراحت كافي ندارند و هيچ وقت روي آرامش را نمي بينند. به عنوان اولين قدم به خانم ها توصيه مي شود كه سعي كنند كمي بخوابند، يك استراحت خوب داشته باشند و با گوش دادن به يك موسيقي آرام و با استفاده از تكنيك هاي ريلكسيشن سعي كنند كمي آرام باشند و به خود آرامش دهند.

در عادات خود تغيير ايجاد كنيد:

لازم است بدانيد اختلال وسواس چيزي نيست كه يك شبه و با خوردن يك مشت قرص، دست از سر شما بردارد. براي بيرون كردن آن، بايد كم كم قدم برداريد و صبور باشيد. با چند تغيير كوچك در عادات وسواسي خود به مرور زمان مي توانيد آن را كنار بگذاريد. به طور مثال صبح ها كمي ديرتر از حد معمول مثلاً حدود ۲۰ دقيقه ديرتر از روزهاي قبل شروع به تميز كردن خانه كنيد يا اينكه ترتيب تميز كردن قسمت هاي مختلف را تغيير دهيد. تصميم بگيريد كه چند كار را در يك روز انجام ندهيد يا اگر يادتان آمد كه قسمتي از منزل را تميز نكرده ايد براي تميز كردن آن از جايتان بلند شويد و انجام آن را به روز ديگري موكول كنيد.

نگاهي به زندگي خود بيندازيد:

كافي است كمي با دقت به زندگي مشترك خود نگاه كنيد. آن وقت متوجه سردي اي كه ميان شما و همسرتان حاكم شده خواهيد شد. خانم هايي كه وسواس تميزي دارند به دليل اينكه از صبح مشغول نظافت خانه هستند، خيلي زود خسته مي شوند و معمولاً نزديك غروب؛ عصبي، بي رمق، و خسته به گوشه اي مي افتند. همين خستگي باعث مي شود تا انرژي كافي براي استقبال از همسر خود و رسيدگي به او نداشته باشند. علاوه بر اين، انتظار دارند همسران شان قدر كارهاي آنها را بدانند و از آنها به خاطر كار زياد تشكر كنند اما وقتي با رفتاري برعكس مواجه مي شوند، بيشتر عصبي مي شوند. تمامي اين موارد دست به دست هم مي دهند و كار به جايي مي رسد كه ناگهان متوجه مي شويد به خاطر وسواس، همسر خود را از دست داده ايد.

از آلوده شدن نترسيد:

يكي از دلايل اصلي ابتلا به وسواس تميزي، ترس از آلوده شدن است اما باور كنيد هر چقدر شما نظافت كنيد، هنوز يك فضايي از منزل وجود دارد كه آلوده است و شما قدر به ديدن آن نيستيد. بنابراين ترس از آلودگي را از خودتان دور كنيد. اگر نمي توانيد اين ترس را از خود دور كنيد به شما توصيه مي كنيم حتماً به يك مشاور روانشناس مراجعه كنيد و مشكل خود را با او در ميان بگذاريد.

روي مواردي كه بيشتر وسواس داريد تمركز كنيد، چند لحظه با خودتان فكر كنيد و ببينيد چه چيزي باعث مي شود تا شما نسبت به تميزي وسواس داشته باشيد. آيا ترس از آلوده شدن باعث وسواس شما شده يا حس داشتن يك خانه تميز و منحصر به فرد؟ خوب و با دقت فكر كنيد. سپس براي لحظه اي چشمان خود را ببنديد و تصور كنيد كه اصلاً خانه را تميز نكرده ايد، چه احساسي پيدا مي كنيد؟ آيا تميز نكردن خانه باعث عصباني شدن شما مي شود و همين خشم، باعث مي شود تا وسواس تميزي پيدا كنيد؟ وقتي شروع به تميز كردن و شستن خانه مي كنيد، عصبانيت شما فروكش مي كند؟ براي اينكه بتوانيد از شر اين اختلال خلاص شويد بايد هر روز اين تمرين را با خود تكرار كنيد و سعي كنيد روي اين موارد تمركز كنيد كه كثيف بودن خانه، زياد شما را ناراحت نكند و باعث برافروختگي و خشم شما نشود. اگر بعد از تمرين هاي مكرر يك بار چشمان خود را ببنديد و با تجسم كردن خانه كثيف عصباني نشويد، بدين معناست كه گام بزرگي در راه درمان خود برداشته ايد و وسواس شما در حال دور شدن است.

به خودتان زندگي را هديه بدهيد:

كم كم از تعداد دفعاتي كه خانه را تميز مي كنيد، كم كنيد. مثلاً هفته اي ۷ مرتبه را به ۵ مرتبه و سپس به ۳ مرتبه كاهش دهيد. با اين كار، كم كم احساس مي كنيد كه زمان بيشتري براي رسيدگي به خود و كارهاي شخصي خود داريد. شب ها آرامش بيشتري داريد و بيشتر مي توانيد براي همسر و فرزندان خود وقت بگذاريد. دوستان جديد پيدا خواهيد كرد و به جاي اينكه تمام وقت خود را صرف نظافت كنيد، آن را صرف انجام كارهاي مورد علاقه خود خواهيد كرد و آن وقت است كه متوجه مي شويد زندگي روي جديدي به شما نشان داده است و ديگر دغدغه شما، فقط نظافت خانه نيست بلكه كارهاي مهمتري براي انجام دادن داريد و كارهاي مربوط به منزل را مي توانيد هفته اي يك بار با همكاري همسرتان انجام دهيد، بدون اينكه هيچ يك از شما خسته شود.

 




نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





    درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید.
    آخرین مطالب
    آرشيو وبلاگ
    پیوندهای روزانه
    پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان علمی-اجتماعی و آدرس shamila.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





    نويسندگان



نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 860
بازدید دیروز : 1209
بازدید هفته : 2069
بازدید ماه : 6099
بازدید کل : 3581537
تعداد مطالب : 14893
تعداد نظرات : 281
تعداد آنلاین : 1

<>